Wat mag je nog als je ALS hebt?

Wat mag je nog als je ALS hebt?

Dat het bijzonder vervelend is dat je de diagnose ALS hebt gekregen dat hoeven wij je natuurlijk niet te vertellen. Er gaan allerlei verschillende emoties door je heen. Welke emotie er ook is, er is nooit een foute emotie. Er zullen dingen zijn die je beter niet meer kunt doen maar welke dingen zijn dit dan?

Stel je grenzen

Eigenlijk mag je gewoon nog alles wanneer je de diagnose hebt gekregen maar of dat dit verstandig is dat is natuurlijk de vraag. Waar doe je verstandig aan? Ga je constant over je grenzen heen of luister jij heel goed naar je lichaam en neem je dat ook echt in acht?

Het is van belang om je grenzen te stellen. Je wilt zoveel als dat mogelijk is genieten. Niet alleen van het leven maar ook van elkaar.

Stel een behandelplan op

Stel samen met je arts een behandelplan op. Er zijn enkele therapieën die je kunt volgen om het jezelf iets makkelijker te maken. Dit behandelplan zal je in de eerste instantie samen met de specialist op gaan maken. Van daaruit kan je worden doorverwezen naar diverse andere specialisten of therapeuten.

Welke therapeuten kunnen jou helpen bij ALS

Er zijn verschillende therapeuten die jou kunnen helpen om het jou makkelijker te maken en je zoveel mogelijk te verlichten van alles.

Een ergotherapeut kan jou adviseren over de hulpmiddelen die kunnen worden ingezet. Jullie zullen samen gaan kijken wat er nodig voor is om zo lang als dat het mogelijk is zelfstandig te kunnen functioneren.

De fysiotherapeut zal er naar gaan streven om samen met jou maximaal gebruik te maken van je spieren. Dit kan onder andere door manieren aan te leren waardoor je bepaalde handelingen zo lang mogelijk zelf nog kunt doen.

Een logopedist geeft je de instructies hoe je een verslikking kunt voorkomen. Hiervoor kan je slik- en eetinstructies krijgen.

Een diëtiste kan je informeren over alles wat betrekking heeft tot voeding. Komt er een moment dat jij je eten en drinken in een aangepaste vorm moet binnenkrijgen dan is de diëtiste daar de aangewezen persoon voor om jou daarbij te helpen. De kans dat je dan aan de dieetvoeding moet is dan aanwezig.

Een maatschappelijk werker of een psycholoog kunnen benaderd worden om jou te helpen te leren omgaan en accepteren dat jij deze diagnose hebt gekregen. Het is niet raar dat je het niet meteen kunt accepteren. Het is niet raar dat er woede, verdriet en misschien ook wel angst is. Dat jij je verhaal kwijt wilt en misschien wel handvatten wilt hoe je ermee om moet gaan is ook niet raar. Daarvoor is de maatschappelijk werker of psycholoog er.

meer te weten komen

Leren omgaan

je omgeving

Rekening mee houden