ALS

Leren omgaan met ALS, hoe doe je dat

Leren omgaan met ALS, hoe doe je dat

De diagnose ALS is een diagnose waar niemand op zit te wachten. Wij kunnen ons levendig voorstellen wat wanneer je deze diagnose krijgt je wereld in één klap op instorten staat. Nu je deze diagnose hebt gekregen word je gedwongen om opnieuw evenwicht te gaan zoeken in je leven. Dit doet iedereen op zijn of haar eigen manier.

De balans zoeken

Wanneer je ALS hebt zal je steeds opnieuw aanpassingen moeten doen voor jezelf. Je lichaam verliest lichamelijke functies en bij de ene persoon gaat dit sneller dan bij de andere persoon. Iedereen gaat daar anders mee om. Je zult zelf de balans moeten vinden hoe je dit het beste kunt doen. Het ligt ook aan de vorm van ALS die je hebt.

Elke keer weer zal je opnieuw moeten gaan wennen aan de situatie waarin je op dat moment zit. Het ene moment krijg je een aanzienlijke tijd de kans om je erop in te stellen dat je bepaalde dingen minder goed of helemaal niet meer kunt, het andere moment krijg je daar niet eens de tijd meer voor. De beperkingen kunnen namelijk ook in een spoedig tempo elkaar opvolgen.

Haal er nog zoveel mogelijk uit

Je hebt de diagnose gekregen en wat nu? Moet je elke dag stil blijven staan dat je ALS hebt of ga je er nog wat van maken en haal je nog zoveel als dat mogelijk is uit het leven. Wat je ook doet, niets is goed of fout hierin. Jij moet voor jezelf gaan uitmaken wat voor jou goed voelt zowel lichamelijk als geestelijk.

De een wil nog zoveel mogelijk uit het leven halen door van alles te gaan doen en een bucket list op te stellen en zo snel mogelijk af te gaan. De ander heeft langer de tijd nodig om het allemaal te verwerken en doet het rustig aan.

Doe wat goed voelt voor jou en je omgeving

Natuurlijk wil je rekening houden met je omgeving en zal jouw omgeving dat andersom ook met jou doen. Het is verstandig om aan te geven aan je omgeving hoe je er zelf instaat. Wil je er veel over praten of juist niet?

Door aan te geven aan je omgeving wat je zelf fijn vindt kunnen zij zich daarop instellen. Het is niet alleen voor jou ontzettend rot dat jij deze diagnose hebt maar zeer zeker ook voor hen. Wat zij niet voelen dat zien zij wel aan jou en ook daar zullen zij mee moeten dealen. Soms is het zelfs zo dat je omgeving er meer moeite mee lijkt te hebben dan jijzelf. Geef dan bij hen aan dat ook zij om steun mogen vragen!

meer te weten komen

je omgeving

Wat mag nog

Rekening mee houden