ALS

Je omgeving leren omgaan met ALS

Je omgeving leren omgaan met ALS

En daar zit je dan. Je wil je omgeving gaan vertellen dat jij de diagnose ALS hebt gekregen. Iets wat je niet in de koude kleren gaat zitten. Zowel voor jouzelf niet als voor jouw omgeving niet. Hoe zullen ze reageren? Hoe gaan ze nu met jou om? Waarschijnlijk allemaal vragen die meteen door je hoofd gaan. Jouw omgeving zal ook moeten leren omgaan met jouw ALS maar hoe?

Vertel wat je omgeving kan doen voor jou

Je omgeving kan op verschillende manieren reageren op het bericht dat jij de diagnose ALS hebt gekregen. De ene zal ontzettend boos zijn, de ander heel erg verdrietig en weer een ander lijkt het niets te doen maar maakt zich inwendig ontzettend zorgen om jou.

Om je omgeving het wat minder moeilijk te maken is het misschien wel goed dat jij aangeeft bij hun wat ze kunnen doen. Niet alleen jij maar ook zij zullen aanpassingen moeten doen en een balans moeten gaan vinden. Jij kunt er een groot onderdeel in zijn om hun leren om te gaan met ALS.

Vraag hulp wanneer het nodig is

Niet alleen jij mag hulp vragen wanneer dat dit nodig is maar zeer zeker ook je omgeving mag dit doen. Het is heel logisch dat ze met allerlei vragen rondlopen nu ze dit weten en dat ze die niet allemaal aan jou willen stellen. Er zijn diverse groepen op internet te vinden waar mensen bij elkaar komen om ervaringen te delen. Vertel jouw omgeving dat het niet erg is wanneer ze daar hun hart gaan luchten. Geef ook goed bij hun aan of dat jij het erg vindt dat ze naam en toenaam noemen of dat je liever wil dat jij “anoniem” blijft.

Geef elkaar de ruimte

Het is belangrijk dat zowel jij als hun de ruimte krijgen. Jij zit er vast niet op te wachten dat ze jou nu ineens heel anders gaan behandelen en ze jou in een soort van glazen kastje zetten ter bescherming. Andersom willen zij misschien niet dat jij jezelf tot het uiterste pushed en zien ze graag dat jij wat eerder om hulp vraagt zodat je wat meer energie overhoudt voor andere dingen.

Geef elkaar de ruimte om die grens te bepalen. Besef ook goed dat die grens elke keer anders kan zijn. Dit geldt zowel voor hun als dat dit voor jou geldt. Het is vaak goed om erover te blijven communiceren zodat jullie allemaal weten hoe het ervoor staat. Heeft een van jullie eens een mindere dag is het niet erg om eens daaraan toe te geven. Het verwerken en ermee om leren gaan doet een ieder voor een groot deel op eigen manier.

meer te weten komen

Leren omgaan

Wat mag nog

Rekening mee houden